Kıl Dönmesi Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
19 Haziran 2024

Kıl Dönmesi Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Kıl dönmesi ameliyatı, vücuttaki kılların cilt altına girmesi sonucunda toplandığı bölgenin temizlenmesi amacıyla yapılan bir operasyondur. Sürekli tekrarlayabilen bir sorun olduğundan, kıl dönmesi ameliyatı teknikleri de sürekli olarak geliştirilmektedir. Bu operasyonların birbirine göre avantajları olsa da hastalardaki iş gücü kaybı, sorunun tekrarlaması gibi problemler hala aşılamamıştır. Kıl dönmesi sorununun en az tekrarladığı yöntem %3 oranıyla mikro sinüsektomi denilen kıl dönmesi ameliyatıdır. Özellikle klasik kıl dönmesi ameliyatında sorunun tekrarlama oranı oldukça fazladır. Yaklaşık olarak %47 oranında hastalarda yeniden kıl dönmesi sorunu yaşanır.

Kıl Dönmesi Ameliyatı Yöntemleri Nelerdir?

Klasik Kıl Dönmesi Ameliyatı (Primer Kapatma)

Kıl dönmesi için geçmişten beri uygulanan bir yöntemdir. Operasyon sırasında kıl dönmesi olan bölge geniş olarak yerinden çıkarılır. Burada oluşan açıklık karşılıklı uçlar bitişecek şekilde dikişle kapatılır. Ameliyattan sonra bölgeye düzenli pansuman uygulanır. Ortalama 12-14 günde dikişler alınır. Bu yöntemle yapılan kıl dönmesi ameliyatının avantajları, kolay uygulanması ve yaklaşık 25-30 dakika gibi bir sürede tamamlanmasıdır. Dezavantajları ise kıl dönmesinin tekrarlama riskinin oldukça yüksek olması, narkoz gerektirmesi, hastaya 2 hafta süresince pansuman yapılması, özel bakım uygulanmasının gerekli olması, ortalama 15 gün kadar iş gücü kaybının olması, yatarak tedaviyi gerektirmesidir. Ayrıca ameliyattan sonra uzun süre ağrının devam etmesi, bölgede geniş bir yara izinin kalması, enfeksiyon riskinin %10-15 seviyelerinde olması, erken dönemde yarada açılma olması, yatış pozisyonunda yatma zorunluluğunun olması gibi dezavantajları da vardır.

Yarı Kapama Tekniğiyle Kıl Dönmesi Ameliyatı

Bu operasyonda kıl dönmesi olan bölge kesilerek yerinden çıkarılır. Burada meydana gelen boşluktaki yanlarda olan cilt uç ucuna değil, bulunduğu yerde zemine dikilir. Bu nedenle boşluk açıkta kalır. Ancak açık yöntemle yapılan ameliyata göre yara izi küçüktür. Bu yöntem kıl dönmesi sorununda fazla tercih edilmez. Ameliyatın avantajları bölgesel uyuşturmayla yapılabilmesi, 20-25 dakika içinde tamamlanması, oldukça kolay uygulanması, açık yara olmasına rağmen hastanın 5-10 günde işine dönebilmesi, her hasta için uygulanabilir olmasıdır. Dezavantajları da ameliyat bölgesine 3-6 ay pansuman yapılması, yatarak tedaviyi gerektirmesi, ağrının fazla olması, yara izinin büyük olması, iltihap gelişmesi, iltihap nedeniyle akıntı ve kokunun olması, erken dönemde kanama riskinin olması, sonradan zorunlu yatış pozisyonunun olması, kıl dönmesinin tekrarlama riskinin %10 seviyesinde olması gibi etkenlerdir.

Açık Bırakma Tekniğiyle Kıl Dönmesi Ameliyatı

Bu ameliyatta kıl dönmesi olan bölge geniş şekilde çıkarılır. Bu şekilde oluşan boşluk kendi haline bırakılarak, kapanması sağlanır. Oluşan boşluk alt kısımdan dolarken, ciltte üzerinde kapanır. Bölgeye düzenli pansuman yapılır. Bu yöntemde kıl dönmesinin tekrarlama riski oldukça azdır. Yeni cilt dokusu oldukça dirençli olur. Bu avantajının yanında kolay uygulanması, bölgesel uyuşturmayla yapılabilmesi, işe dönüşün kısa olması, her hastaya uygulanabilir olması gibi avantajları bulunmaktadır. Ancak uzun süre pansumana gerek olması, ağrının fazla olması, yara izinin geniş olması, iltihap, akıntı ve koku olması, kanama riski, zorunlu yatış pozisyonu gerektirmesi gibi dezavantajları vardır.

Kapalı Pansumansız Kıl Dönmesi Ameliyatı

Bu yöntem oldukça kolay uygulandığından, giderek yaygınlaşmaktadır. Ameliyat kıl dönmesinin olduğu alan kaydırılarak açılan kesikten yapılır, ciltte kaydırılarak kat kat dikilir. Estetik dikiş kullanılır ve belirgin bir açıklık oluşmaz. Pansuman ertesi gün alınır ve fazla bakım gerekmez. Çok kısa süren ameliyat oldukça kolay uygulanır. Belirgin iz kalmaz, kıl dönmesi tekrarlama riski %7 kadardır. Pansumana, bakıma gerek kalmaz. Ancak narkoz gerektirmesi, ağrının fazla olması, %12 enfeksiyon riskinin olması, erken dönemde yara izinin açılma riskinin olması, yatış pozisyonunu gerektirmesi, kıl dönmesi ameliyatından sonra vakum aleti yerleştirilmediğinde enfeksiyon ve kanama riskinin fazla olması gibi dezavantajları da vardır.

Kıl Dönmesi Ameliyatı Sonrası Riskler ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kıl dönmesi ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar bulunmaktadır. Ameliyat sonrası bölgenin hijyenine dikkat edilmesi, doktorun önerdiği pansuman ve bakım talimatlarına uyulması gerekmektedir. Ayrıca, ameliyat sonrası dönemde ağır fiziksel aktivitelerden kaçınılmalı ve bölgenin iyileşmesine yardımcı olacak şekilde dinlenilmelidir. Enfeksiyon riskini azaltmak için bölgenin temiz ve kuru tutulması önemlidir. Ameliyat sonrası dönemde ağrı ve rahatsızlık hissedilebilir, bu durumlarda doktorun önerdiği ağrı kesiciler kullanılabilir.

Sonuç

Kıl dönmesi ameliyatı, çeşitli yöntemlerle yapılabilir ve her yöntemin kendine özgü avantajları ve dezavantajları vardır. Ameliyatın başarılı olması ve kıl dönmesinin tekrarlamaması için doktorun önerilerine dikkatle uyulmalı ve ameliyat sonrası bakım ihmal edilmemelidir. Hastaların durumuna, kıl dönmesinin yerine ve doktorun tercihine göre en uygun yöntem seçilerek ameliyat gerçekleştirilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Göbekte Kıl Dömesi Belirtileri ve Tedavisi

Göbekte Kıl Dömesi Belirtileri ve Tedavisi

Bayanlarda Kıl Dönmesi Belirtileri ve Tedavisi

Bayanlarda Kıl Dönmesi Belirtileri ve Tedavisi

Kıl Türleri ve Özellikleri

Kıl Türleri ve Özellikleri

Koltuk Altı Kıl Dömesi Belirtileri ve Tedavisi

Koltuk Altı Kıl Dömesi Belirtileri ve Tedavisi

Dışkıda Kıl Kurdu Belirtileri ve Tedavisi

Dışkıda Kıl Kurdu Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Kıl Dömesi Başlangıcı

Kıl Dömesi Başlangıcı

Güncel

Kıl Temizleme Nasıl Yapılır?

Kıl Temizleme Nasıl Yapılır?

Güncel

Göğüste Kıl Dönmesi Belirtileri ve Tedavisi

Göğüste Kıl Dönmesi Belirtileri ve Tedavisi