Koltuk Altı Kıl Dömesi Belirtileri ve Tedavisi
21 Temmuz 2024

Koltuk Altı Kıl Dömesi Belirtileri ve Tedavisi

Koltuk Altı Kıl Dönmesi

Koltuk altı kıl dönmesi, deride oluşan bir veya iki delik, şişlik ve apse (iltihaplanma) ile kendini gösteren bir hastalıktır. Bu durum, sürekli akıntıya neden olur ve çoğu zaman kötü bir kokuya sahiptir. Kişinin kolunu rahat kullanamaması nedeniyle vücudunda ve dolayısıyla yaşamında zorluklara neden olur. Hastalık erken dönemde fark edilirse, ameliyata gerek kalmadan tedavi edilebilir. Erken teşhis edilen hastalar için ilaçlı tedavi seçenekleri mevcuttur. Ancak, kıl dönmesi zaman zaman kendini tekrarlayabilir. Ameliyat operasyonuyla kıl dönmesinden kurtulunsa bile, tekrarlama riski vardır ve bu durum kişide genellikle tedirginlik yaratır. Kıl dönmesi, sık olarak kuyruk sokumunda görülse de, koltuk altı, göbek, baş, sırt ve bacak bölgelerinde de ortaya çıkabilir. Özellikle genç nesilde daha fazla gözlemlenir. Koltuk altı kıl dönmesi, kılın cilt yüzeyinden çıkarken yerini şaşırıp gözenekten saparak kıl köküne batması sonucu meydana gelir. Bu bölgedeki gözenek delikleri açılır ve bakterilerin içeri girmesiyle iltihaplanma oluşur, akıntılar başlar. Bazı bireylerde ise bu hastalık aniden ortaya çıkar. Kişinin koltuk altında aniden oluşan şişlik, ağrı ve kaşıntı gibi şikâyetlerle doktora gitmesi sonucu koltuk altı kıl dönmesi teşhisi konur. İltihap ve akıntının kötü kokulu olması, kıl dönmesi teşhisinin en belirgin belirtisidir. Erken teşhis edildiğinde tedavisi ilaçla olabilir, ancak ihmaller olursa ameliyat tek çözüm olacaktır.

Koltuk Altı Kıl Dönmesi Ameliyatı Ardından Hastalığın Nüksetmemesi İçin Yapılması Gerekenler

  • Kılların koltuk altı bölgesinden düzenli olarak temizlenmesi.
  • Terleme ve kaşıntı sebebiyle koltuk altı kaşındığında, kıl dönmelerine neden olabilecek şekilde kaşıntıdan kaçınılmalıdır.
  • Duş sonrasında o bölge havlu ile nazikçe kurulanmalıdır.

Koltuk Altı Kıl Dönmesi Tedavisinde Hangi Yöntemler Kullanılır

  • Koltuk altı kıl dönmesi tedavisinde en etkin yöntem, radikal cerrahidir. Bu yöntem, 150 yıldır başarıyla uygulanmaktadır. Kıl dönmesi problemi yaşanan bölgede, hastalıklı noktalar dâhil olmak üzere sağlıklı bazı dokularla birlikte kemiğe kadar yumuşak dokular alınır. Günümüzde dokular alındıktan sonra doğrudan dikim yapılmaz. Bu duruma açık tedavi şekli denir. Tedavi 2 ya da 3 ay sürebilir ve bu süre sonunda problemli bölgenin tekrar nüksetmemesi amaçlanır.
  • Sorunlu bölgenin bulunduğu noktadan etten kalın bir deri alınarak o bölgenin temizlendikten sonra kapatılması da bir diğer yöntemdir.

Koltuk Altı Kıl Dönmesi Ameliyatı Ne Kadar Sürer

Koltuk altı kıl dönmesi ameliyatı, günümüzde geliştirilmiş hali ile hastalığın boyutuna göre aynı gün taburcu edilebilecek seviyelere gelmiştir. Genellikle koltuk altı kıl dönmesi ameliyatı 20 ile 40 dakika arasında sürer. Hasta operasyondan sonra pansumana gelmeyi ihmal etmemelidir. Ameliyatın 2. ve 7. günlerinde hastanın pansumana gelmesi tavsiye edilir.

Ekstra Bilgiler

Koltuk altı kıl dönmesi, hijyenik olmayan koşullar, aşırı terleme ve uygun olmayan kıyafet seçimi gibi faktörlerle tetiklenebilir. Bu nedenle, kişisel hijyene dikkat etmek ve koltuk altı bölgesini temiz tutmak önemlidir. Ayrıca, doğal kumaşlardan yapılmış giysiler tercih edilmeli ve aşırı terlemeyi önleyici önlemler alınmalıdır. Doktor kontrolünde düzenli aralıklarla cilt bakımı yapılması, kıl dönmesi riskini azaltabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

...

13 Mayıs 2024 Pazartesi

Merhaba benim önceden oldu kendi kendiliĞ£ine geçti

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba, kendi kendine geçtiğine göre endişelenecek bir durum yok gibi görünüyor. Ancak benzer bir sorun tekrar ederse bir uzmana danışmakta fayda var. Sağlıklı günler dilerim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kıl Temizleme Nasıl Yapılır?

Kıl Temizleme Nasıl Yapılır?

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Burun Kılı Nasıl Temizlenir?

Burun Kılı Nasıl Temizlenir?

Batık Kıl Belirtileri ve Tedavisi

Batık Kıl Belirtileri ve Tedavisi

Makatta Kıl Dönmesi Belirtileri ve Tedavisi

Makatta Kıl Dönmesi Belirtileri ve Tedavisi

Bayanlarda Kıl Dönmesi Belirtileri ve Tedavisi

Bayanlarda Kıl Dönmesi Belirtileri ve Tedavisi

Burunda Kıl Dönmesi Belirtileri ve Tedavisi

Burunda Kıl Dönmesi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Göğüs Kılı Nasıl Alınır?

Göğüs Kılı Nasıl Alınır?

Güncel

Kalçada Kıl Dömesi Belirtileri ve Tedavisi

Kalçada Kıl Dömesi Belirtileri ve Tedavisi