Kıl Batması Belirtileri ve Tedavisi
22 Haziran 2024

Kıl Batması Belirtileri ve Tedavisi

Kıl Batması

Kıl batması, vücudumuzda uzayan herhangi bir kılın gözeneklerden sapması ve kılların yeniden kaynağına, yani kıl köklerine, deriye batarak dönmesine denir. Kıl batması halk arasında çoğu zaman kıl dönmesi olarak da adlandırılır. Kıl kökü deriye batarak içe doğru uzamaya devam ederken o bölgede acı, kızarıklık, şişkinlik ve iltihaplanmalar görülebilir. Kişi bazen ani şişkinlik ve sivilce görünümünde iltihaplanmalar vücudunda görebilir. Kıl batması vücudumuzda çeşitli sebeplerden kaynaklanabilir; şöyle ki, kıl yapısı sert, kalın ve daha güçlü olan kişilerde bu problem daha fazla gözlemlenir. Kılın köklerinde şişkinlik ve sivilce gibi iltihaplanmalara karşılaştığınızda, bu belirtiler iyileşmekte 3-4 günü geçip sivilce olmadığını düşünmeye başladığınızda mutlaka doktora gidilmeli ve problem giderilmelidir.

Kıl Batmasının Nedenleri

Kıl batmasının çeşitli nedenleri olabilir:

  • Kıl yapısının sert ve kalın olması
  • Yanlış epilasyon veya ağda yöntemleri
  • Cildin yeterince nemlendirilmemesi
  • Genetik yatkınlık
  • Sıkı giysiler giymek
  • Yetersiz hijyen koşulları

Kıl Batmasının Tedavisi

Kıl batmasının tedavisi geciktiğinde ameliyatla sonuçlanan bir durumdur. Sorunlu bölgenin bulunduğu noktada şişkinlik olan kısmı açtığınızda, kılın içeriden yani deri altından içe doğru kıvrılarak uzamaya devam ettiğini görürsünüz. Kıl batığı özellikle genetik olarak kıl batığına yatkın kişilerde gözlemlenir. Özellikle erkeklerde çene altı, boyun ve ense bölgesinde rastlanır; kadınlarda ise bikini bölgesi, kol ve bacaklarda daha çok gözlemlenir. Kıl, deri içerisinden ilerleyip dışarı çıkacak yer bulamadığında o bölgede oluşan şişlik ve iltihaplanma belli bir süreden sonra kokulu iltihap salgılamaya başlar. İltihap dışarıya sürekli olarak akmaya başlar. Bu durumlarda sağlık kuruluşlarından yardım alınmalıdır. Kıl batıklarını iğne ucuyla ya da tırnakla çıkarmaya çalışmak, o bölgenin yaralanmasına ve deride kalıcı izlere sebep olacaktır. Kadınlarda epilasyon ve ağda sonrası kıl batması çok şikâyetçi oldukları bir durumdur. Bu durumu azaltmak için yapılacak ve önlem alınacak unsurlar vardır.

Kıl Batmasının Oluşmasını Engellemek İçin Neler Yapılmalıdır?

  • Ağda yapılan kısımlara zeytinyağı ile masaj yapılması tavsiye edilir. Cildi yumuşak tutmak için en uygun ve doğal yollardan biridir.
  • Kıllar çok uzunken ağda yapılmamalıdır. Çünkü kıllar çok uzunsa çekim sırasında kıl kırılma yaşar ve bazı kıllar kökünden çıkmayabilir. Bu durum kıl batığı riskini güçlendirir.
  • Nemlendirici, vücuda yumuşaklık kazandırır ve kılların rahat çıkmasını sağlar; bu sebeple nemlendirici kullanılmalıdır.
  • Ağdadan sonra tüy azaltıcı krem ya da losyonlar kullanılmalıdır. Tüylerin ve kılların azalmaya ve gücünü yitirmeye başlaması riski azaltır.
  • Banyo sırasında vücuda ılık suyla keseleme yapılmalıdır.
  • Kıllar temizleme işlemi yapılırken çıktıkları yönün tersine doğru kesinlikle alınmamalıdır.
  • Vücutta ağda bölgelerine elma sirkesi ve su ile masaj yapılmalıdır.
  • Ağda sonrası limon suyu, doğal yollardan kıl köklerini zayıflatır ve kıl batıklarının oluşumunu azaltır.
  • Gül yağı ile ovmak, doğal nemlendirici görevini üstlenip kıl köklerini yumuşatacaktır.
  • Papatya maskesi de vücutta kıl batıklarını önleyen bir seçenektir; çünkü papatya maskesinin soyucu özelliği vardır. Derinin üst yüzeyini soyar ve kılların rahat çıkmasına yardımcı olur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Koltuk Altı Kıl Dömesi Belirtileri ve Tedavisi

Koltuk Altı Kıl Dömesi Belirtileri ve Tedavisi

Kıl Keçisi Türleri ve Özellikleri

Kıl Keçisi Türleri ve Özellikleri

Dışkıda Kıl Kurdu Belirtileri ve Tedavisi

Dışkıda Kıl Kurdu Belirtileri ve Tedavisi

Burun Kılı Temizleme Nasıl Yapılır?

Burun Kılı Temizleme Nasıl Yapılır?

Kıl Dönmesi Belirtileri ve Tedavisi

Kıl Dönmesi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Bağırsak Kıl Kurdu Belirtileri ve Tedavisi

Bağırsak Kıl Kurdu Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Kıl Kökü İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Kıl Kökü İltihabı Belirtileri ve Tedavisi