Makatta Kıl Dönmesi Belirtileri ve Tedavisi
24 Haziran 2024

Makatta Kıl Dönmesi Belirtileri ve Tedavisi

Makatta Kıl Dönmesi

Kıl dönmesi, tıptaki adıyla Pilonidal Sinüs, derinin içinde kalın bir kiste dönüşmüş bir baloncuktur. Kıl, derinin içine doğru büyür ve içeride uzadıkça kıvrılarak küçük bir top halini alır. Bu tür kıl dönmesi, kılın bol olduğu her bölgede görülebilir. Makatta görülen kıl dönmesi ise genellikle kişinin ense ve sırt kısmından dökülen saçların, terleme ile yumuşayan derinin içine girerek birikmesi sonucunda meydana gelir. Zamanla derinin üzerinde kılların daha rahat girebileceği delikler oluşmaya başlar. Bu delik, öyle bir hal alır ki dışarıdan bakıldığında gözle görülebilir. Daha sonra bu delikten sıvı akmaya başlar. Bu sıvı, çok pis bir kokuya neden olur ve bulunduğu bölgeyi tahriş eder.

Kıl dönmesi, kişinin oturup kalkarken rahatsızlık hissi ve ağrı veren bir hastalıktır. Hemen tedaviye başlanmazsa ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle, ilk fark edildiği anda doktora başvurulmalıdır. Kıl dönmesi en fazla kuyruk sokumu kemiğinin üzerinde görülür, ancak derinin tıraş edildiği her bölgede de oluşabilir. Ergenlik yıllarından itibaren görülebilen bu hastalık, 40 yaşlarına kadar devam edebilir. Kıl dönmesi erkeklerde kadınlara oranla üç kat daha fazla görülür.

Makatta Kıl Dönmesi Neden Olur?

  • Hareket kabiliyetini azaltacak çok dar pantolon ve tayt benzeri kıyafetler giymek,
  • Kadınlarda ağdadan sonra kıl kökten alındığı için, kıl deri üzerinden geçiş bulamaz ve içeri doğru uzamaya başlar,
  • Gün içerisinde çok fazla oturmak ya da sürekli oturarak çalışmak zorunda olduğu bir iş yapmak,
  • Sıcak havalar ve çok terlemek,
  • Çok kıllı olmak.

Kıl Dönmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Makatta kıl dönmesi belli bir boyuta gelmeden fark edilmez. Bu nedenle, genellikle tek tedavi yöntemi cerrahi müdahaledir. Kıl dönmesi ameliyatı lokal anestezi ile yapılabildiği gibi, genel anestezi ile de yapılabilir. Lokal anestezi ile yapılan ameliyatta belden aşağısı uyuşturulur. Ameliyattan önce bölge ağda yapılarak kıllardan arındırılır. Daha sonra neşter ile kesilip içi temizlenir. Kesilen bölge dikilir ve operasyon sonlanır. Kıl dönmesi ameliyatı basit ve ağrısız bir operasyondur. Ameliyattan kısa bir süre sonra hasta eski sağlığına kavuşur.

Ameliyat Sonrası Yapılması Gerekenler

Ameliyattan sonraki ilk bir ay hastalığın iyileşmesi için çok önemli bir zamandır. Her gün düzenli olarak yaralı bölgeye pansuman yapılmalıdır. İyileşme tam olarak sağlanıncaya kadar hareket ederken ve otururken ağrı hissedilmesi normaldir. Endişe etmeye gerek yoktur. Tek yapılması gereken yaranın mikrop kapmasını ve iltihaplanmasını önlemek için sürekli temiz tutmaktır. Ayrıca, yaranın tahriş olmasını önlemek için yatar pozisyonda oturmamaya dikkat edilmelidir.

Ekstra Bilgiler

Kıl dönmesi, genetik yatkınlık, hijyen eksikliği ve bazı yaşam tarzı faktörleri nedeniyle daha sık görülebilir. Kıl dönmesinin önlenmesi için düzenli hijyen kurallarına uyulmalı ve risk faktörlerinden kaçınılmalıdır. Özellikle, uzun süre oturarak çalışan bireyler düzenli aralıklarla kalkıp hareket etmeli ve terlemeyi azaltmak için uygun kıyafetler giymelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Sakalda Kıl Dömesi Belirtileri ve Tedavisi

Sakalda Kıl Dömesi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Bacak Kılı Türleri ve Özellikleri

Bacak Kılı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Dışkıda Kıl Kurdu Belirtileri ve Tedavisi

Dışkıda Kıl Kurdu Belirtileri ve Tedavisi

Makatta Kıl Kurdu Belirtileri ve Tedavisi

Makatta Kıl Kurdu Belirtileri ve Tedavisi

Kıl Dömesi Başlangıcı

Kıl Dömesi Başlangıcı

Kıl Temizleme Nasıl Yapılır?

Kıl Temizleme Nasıl Yapılır?