Burunda Kıl Dönmesi Belirtileri ve Tedavisi
24 Temmuz 2024

Burunda Kıl Dönmesi Belirtileri ve Tedavisi

Burunda Kıl Dönmesi

Burunda kıl dönmesi, cilt altındaki kıl köklerinde büyüyen kılların cilt yüzeyine çıkamayıp cilt altında kalması durumunda meydana gelir. Kıl dönmesi şikayetleri arasında kıl folikülünde iltihap görülmesi gibi iltihapsız kıl dönmeleri de bulunmaktadır. Çoğunlukla kıl dönmesi, köstebek yuvası gibi kanallar açarak doku içerisinde ilerler. Yumuşak bulduğu yerlerden sinüs ağzı denilen toplu iğne başı kadar delikler açarak yüzeye çıkar. Tedavide amaç, hastalığın tekrarlamaması için tüm bu kanalların çıkarılması olmalıdır. Kıl dönmesi genellikle erkeklerde daha fazla görülmektedir.

Burunda Kıl Dönmesi Belirtileri

Burunda kıl dönmesinin belirtileri arasında yanma, kaşıntı, akıntı, kızarıklık ve sivilce benzeri şişlikler bulunmaktadır. Burunda kıl dönmesi aynı zamanda burun içi kıllarda da meydana gelebilir. Burun içi kıl dönmeleri baş ağrısına da neden olabilir. Enfekte olmuş akne şikayetlerine benzeyen kıl dönmeleri, ilerledikçe bulunduğu bölgelerde çukurlar ve estetik olarak hoş görünmeyen izler bırakabilir. Özellikle kist oluşturan kıl dönmeleri ciltte daha fazla çukurlar ve izler bırakmaktadır.

Burunda Kıl Dönmesi Tedavisi

Burunda kıl dönmesi tedavisi, kıl dönmesinin oluşum şekline, verdiği rahatsızlığın ciddiyetine ve ilerleme durumuna göre değişik alternatif yöntemler içermektedir. Kıl dönmesi, kişinin fizyolojik özellikleri, cilt ve deri tipi ve yaşam koşulları ile tekrarlayabilen bir rahatsızlıktır. Oldukça yüzeysel görünen kıl dönmeleri, steril iğne ve cımbız yardımıyla çıkarılabilir. Bu sırada kılın cilt içinde kalmamasına dikkat edilmelidir. Cildin içinde bir kısım kıl kalsa bile yüzde kıl dönmesi tekrar edebilir. Dikkat edilmesi gereken noktalardan biri, dönen kılın tamamen çıkarılmasıdır ve bu, yüzde kıl dönmesini engeller. Kıl dönmesine sebep olan kıl çıkarıldıktan sonra yara iyileşir ve sorun ortadan kalkar. Ancak çoğu zaman kıl dönmesi tekrar edebilir. Bu durumda yara kapandıktan birkaç hafta sonra, daha önce kıl dönmesi olan bölgede sivilceye benzer ağrılı ve akıntılı bir durum ortaya çıkabilir. Bünyesi yatkın olan kişilerin buna dikkat etmesi gerekmektedir.

İleri Derecede Burunda Kıl Dönmesi

İleri derecedeki burunda kıl dönmesi, deri altında kist oluşturur ve bu durumlarda cerrahi müdahale gerektirmektedir. Basit bir cerrahi müdahale ile kıl dolu kistin çıkarılıp atılması amaçlanır. Ameliyat sırasında ya da yara ağzının genişletilerek içeriye asidik etkisi olan kimyasalların verilmesi de sıkça rastlanan cerrahi yöntemlerdir. Bu, girişimsel bir cerrahi yöntemdir ve yeni bir yöntem ya da ameliyatsız yöntem değildir. Farklı ameliyat teknikleri ve uygulayan doktorlara göre değişen uygulama farklılıkları bulunmaktadır.

Önleyici Tedbirler

Burunda kıl dönmesini önlemek için alınabilecek bazı tedbirler bulunmaktadır:
  • Yüz bölgesinin düzenli olarak temizlenmesi ve hijyenin sağlanması
  • Kıl köklerinin tıkanmasını engelleyecek cilt bakım ürünlerinin kullanılması
  • Burun içi kılların düzenli olarak ve doğru yöntemlerle temizlenmesi
  • Şüpheli durumlarda dermatologdan yardım alınması

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Batık Kıl Belirtileri ve Tedavisi

Batık Kıl Belirtileri ve Tedavisi

Kıl Kökü Türleri ve Özellikleri

Kıl Kökü Türleri ve Özellikleri

Göbekte Kıl Dömesi Belirtileri ve Tedavisi

Göbekte Kıl Dömesi Belirtileri ve Tedavisi

Kıl Batması Belirtileri ve Tedavisi

Kıl Batması Belirtileri ve Tedavisi

Beyaz Kıl Kurdu Belirtileri ve Tedavisi

Beyaz Kıl Kurdu Belirtileri ve Tedavisi