Bağırsak Kıl Kurdu Belirtileri ve Tedavisi
15 Temmuz 2024

Bağırsak Kıl Kurdu Belirtileri ve Tedavisi

Bağırsak kıl kurdu, yuvarlak solucanlar grubundan olup, çocuklarda yaygın görülen bir bağırsak parazit türüdür. Beyaz renkli, solucana benzeyen bu parazit canlılar, erkeklerde 2-6 mm, dişilerde ise 10 mm uzunluğunda, iplik şeklinde hareketli bir bağırsak parazitidir. Çoğunlukla 5 ile 15 yaş arasındaki çocuklarda sık rastlanan bağırsak kıl kurdu, son derece bulaşıcıdır. Bu parazitler, okul ve yurt gibi kalabalık ortamlarda sıkça bulunur ve insana büyük rahatsızlık verir. Verdiği rahatsızlık nedeniyle diğer organları da etkileyebilen bağırsak kıl kurdu, kör bağırsak, apandisit ve diğer kalın bağırsak bölümlerinin iç kısmına tutunarak yaşamını sürdürür. İnsan vücudunda en çok görülen parazitlerden biri olan kıl kurdu, yumurtayla üreme sağlar.

Bağırsak Kıl Kurdu Nasıl Bulaşır?

Hijyensiz ortamlarda üretilen et ve ürünleri, bağırsak parazitlerinin bulaşma yollarından biridir. Özellikle iyi yıkanmamış veya pis sularla sulanmış sebze ve meyveler, birçok hastalık gibi bağırsak kurtlarına da neden olabilir. Bilindiği üzere, topraktan, hayvan dışkılarından ve hatta havadan bile bulaşabilirler. Yeterli hijyen kurallarına uymayan çocuklarda bulaşma ihtimalleri daha yüksektir. Bağırsak paraziti bulunan kişilerle aynı ortamda bulunmak, bulaşma riskini artırmaktadır. Anüsten çıkarak makat bölgesine binlerce yumurta bırakan kıl kurdu, 6 saat içinde bulaşıcı özellik taşır. Oda sıcaklığında 3 haftaya kadar canlı kalabilen bu parazit yumurtaları, daha çok yatak ve çarşaflarda bulunduğunda bulaşma oranı da yüksektir.

Belirtileri:

Birçok türü olan bağırsak parazitlerinin belirtileri çeşidi ve miktarına göre değişiklik gösterebilir. En bilinen belirtisi makat bölgesinde kaşıntı hissidir. Sık sık kabızlık ve ishal durumları, mide bulantısı, karın ağrıları ve huzursuzluk belirtiler arasındadır. Bazen hiçbir belirti göstermeyen parazitler, yediğimiz besinlerin faydalı kısımlarını vücuttan emdikleri için halsizlik, vitamin eksikliği ve kansızlık gibi belirtilerle de kendini gösterebilir. İştahımızı da etkileyen bağırsak kurtları, aşırı yeme gibi beslenme problemlerine yol açabilir. Geceleri diş gıcırdatma ve ağızdan salya gelmesi de diğer belirtiler arasındadır.

Teşhis ve Tedavisi:

Genellikle doktorların belirtilerden yola çıkarak teşhis ettikleri bağırsak kurtlarının, dışkı tahlili veya makat bölgesine yapıştırılan bantlarla kesin tanısı konur. Yumurtalar mikroskobik incelemelerle tespit edilir ve tedaviye başlanır. Bağırsak kurtlarının tedavisi oldukça kolay olup, birkaç günlük tedavi ile iyileşme görülebilir. Ancak 15 gün sonra tedavi yolunun tekrar edilmesi önerilmektedir. Burada önemli olan bir nokta da tedavinin yakın temasta bulunulan diğer bireyler için de geçerli olmasıdır. Böylelikle, yeniden bulaşma riski ortadan kalkmış olur.

Gerek ilaçlarla gerekse bitkisel yollarla da tedavisi bulunan bağırsak kıl kurtlarına yakalanmamak için, özellikle temizliğe çok önem verilmelidir. Örneğin:
  • Şüphe duyduğunuz suları içmemeli.
  • Sebze ve meyveleri bol su ile yıkayıp mümkünse sirkeli suda bekletmeli.
  • Çiğ et tüketmekten kaçınılmalı ve hijyenik olmayan yerlerde yemek yememeli.
  • Bilhassa iç çamaşırları kaynatılıp ütülenmeli.
  • Tırnaklar kısa kesilmeli ve tuvalet sonrası mutlaka eller yıkanmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Zemherir

15 Temmuz 2024 Pazartesi

Bağırsak kıl kurdu nedeniyle çocuğumun makat bölgesinde kaşıntı ve huzursuzluk yaşıyoruz. Bu durum diğer çocuklara da bulaşır mı? Hijyen kurallarına dikkat ediyoruz ama başka neler yapmalıyız?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Zemherir,

Bağırsak kıl kurdu gerçekten de çocuklarda rahatsızlık yaratabilen bir durumdur ve maalesef bulaşıcıdır. Diğer çocuklara da bulaşma riski vardır. Hijyen kurallarına dikkat etmeniz çok önemli ve bu konuda doğru bir adım atıyorsunuz. Ek olarak, çocuğunuzun tırnaklarını kısa kesmek ve tırnak yemesini engellemek, iç çamaşırlarını günlük olarak değiştirmek ve yüksek sıcaklıkta yıkamak da yardımcı olabilir. Ayrıca, yatak çarşaflarını ve pijamalarını sık sık değiştirmek ve yıkamak önemlidir. Ellerin sık sık sabunla yıkanması da bulaşma riskini azaltacaktır. Eğer şikayetler devam ederse, bir doktora başvurmanızda fayda var.

Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Göbekte Kıl Dömesi Belirtileri ve Tedavisi

Göbekte Kıl Dömesi Belirtileri ve Tedavisi

Makatta Kıl Kurdu Belirtileri ve Tedavisi

Makatta Kıl Kurdu Belirtileri ve Tedavisi

Kalçada Kıl Dömesi Belirtileri ve Tedavisi

Kalçada Kıl Dömesi Belirtileri ve Tedavisi

Göğüs Kılı Nasıl Alınır?

Göğüs Kılı Nasıl Alınır?

Burun Kılı Temizleme Nasıl Yapılır?

Burun Kılı Temizleme Nasıl Yapılır?

Güncel

Bacakta Kıl Dönmesi Belirtileri ve Tedavisi

Bacakta Kıl Dönmesi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Kıl Türleri ve Özellikleri

Kıl Türleri ve Özellikleri

Güncel

Yüzde Kıl Dömesi Belirtileri ve Tedavisi

Yüzde Kıl Dömesi Belirtileri ve Tedavisi