{ "title": "Yüzde Kıl Dömesi", "image": "https://www.kil.gen.tr/images/yuzde-kil-domesi-5711.jpg", "date": "19.01.2024 12:48:53", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Yüzde kıl dönmesi, cilt altında kıl kökünde büyümekte olan kılların cilt yüzeyine çıkamayarak cilt altında kalması yüzde kıl dönmesine neden olmaktadır. Genellikle cilt altında sarmal bir yapıda olduğu için tahmin edilebileceği gibi kıvırcık saçlı kişilerde bu problem daha çok görülmektedir. Kıl dönmesi şikâyetleri ile kıl folikülünde iltihap görüleceği gibi iltihapsız kıl dönmeleri de görülmektedir. Kıl dönmesi genellikle erkeklerde sakal ve boyun bölgesinde daha çok oluşmaktadır. Kadınlarda ise genelde yüzde kıl dönmesi çene altında meydana gelmektedir. Bunun nedenleri yanlış epilasyon uygulamaları, jilet kullanımı ve vücut yapısı yüzdeki kıl dönmesinin başlıca nedenlerindendir.

Yüzde kıl dönmesinin en büyük nedenlerinden biri yanlış tıraş ve kılın cilt yüzeyine çıkamadan kırılmasından kaynaklanır. Belirtileri; yanma, kaşıntı, akıntı, kızarıklık, sivilce benzeri şişliktir. Kızarıklık özellikle tıraş olduktan sonra daha belirgin hale gelmektedir. Enfekte olmuş akne şikâyetlerine benzeyen yüzde kıl dönmesi, ilerlediği takdirde yüzde çukurlar ve estetik olarak hoş görünmeyen izlere sebebiyet vermektedir. Bu yönüyle kıl dönmesi riski konusunda uyanık olmak gerekir. Özellikle sakalın çıkış yönünün tersine tıraş olmak zorunda olan kişilerin kıl dönmesi konusunda oldukça dikkatli olmaları gerekir. Doğru tıraş teknikleri ile büyük oranda yüzde kıl dönmesi riski azaltılmış olur.

Yüzde kıl dönmesi tedavisi; oluşum şekli ile verdiği rahatsızlığın ciddiyetine ve ilerleme durumuna göre değişik alternatif yöntemleri bulunmaktadır. Kıl dönmesi kişinin fizyolojik özellikleriyle, cilt ve deri tipine ve yaşam koşulları ile tekrarlayabilen rahatsızlıklardır. Oldukça yüzeysel gözüken kıl dönmeleri, steril iğne ve cımbız yardımıyla çıkarılır. Bu sırada kılın cilt içinde kalmamasına dikkat edilmelidir. Cildin içinde bir kısım kıl kalsa bile yüzde kıl dönmesi tekrar edebilir. Burada dikkat edilecek noktalardan bir tanesi dönen kılın tamamen çekilmesidir ve tekrar yüzde kıl dönmesini engellemektedir. Kıl dönmesine sebep olan kıl çıkartıldıktan sonra yara iyileşir ve sorun ortadan kalkmış olur. Ancak çoğu zaman kıl dönmesi tekrar edebilir. Bu durumda yara kapandıktan birkaç hafta sonra, daha önce kıl dönmesi oluşan bölgede sivilceye benzer ağrılı ve akıntılı bir durum ortaya çıkabilir. Bünyesi yatkın olan kişilerin buna dikkat etmesi gerekmektedir.

Yüzdeki kıl dönmesi ileri bir derecede ise deri altında kist oluşturur bu durumlarda cerrahi müdahale gerektirmektedir. Basit bir cerrahi müdahale ile kıl dolu kistin çıkartılıp atılması amaçlanır.
" } ] }