{ "title": "Makatta Kıl Kurdu", "image": "https://www.kil.gen.tr/images/makatta-kil-kurdu.jpg", "date": "19.01.2024 23:51:26", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Makatta kıl kurdu, insanlarda görülen kıl kurdu dişili erkekli olmak üzere belirli uzunluklara sahip bağırsak parazitlerine verilmiş isimdir. Makatta olan kıl kurdunun her insanda görülme özelliği oldukça fazla iken; genellikle 5-15 yaşları arasında görülme olasılığı oldukça yüksektir. Kişiden kişiye değişiklik gösteren makatta kıl kurdu farklı belirtilerle kendini gösterir. Makat bölümünde bulunan kıl kurdu insana ya da oto enfeksiyon kişilere rahatlıkla bulaşabilen bir parazit arasında yer alır. Makattan dışarı doğru çıkarak binlerce yumurtayı makat etrafında bırakarak kısa sürede ölürler. Bıraktıkları yumurtalar yaklaşık olarak 5 saate yakın bir sürede bulaşıcı özellik kazanarak yeniden yaygınlaşır. Makat kıl kurtları kişilerin iç çamaşırlarından veya yatak gibi nevresim bölümlerinden bulaşabilir. Tuvalet yapma esnasında makat temizlenirken oluşan kaşıntı ile tırnak aralarına yerleşebilir. Bu sebeple makat bölümünde bulunan kıl kurdunun bulaşması kolaylaşır. Oda sıcaklığında uzun süre yaşayabilme özelliğine sahip olan makat kıl kurdu diğer insanlara rahatlıkla bulaşmasına sebep olan enfeksiyonlara sahiptir.

Makatta kıl kurdu neden olur?

Makat bölgesinde bulunan kıl kurdunun nedenleri arasında genetik olarak görülen ailevi nedenlere bağlı kıl kurdu oluşması olasılığı yüksektir. Ayrıca çevresel faktörlere bağlı olarak makatta kıl kurdu oluşurken; en büyük sebepleri ise temiz olmayan ortamlarda yaşamak ve beslenme ile alakalı olan kıl kurdu oluşumudur. Kıl kurdunun kişilerin bünyesine bağlı olarak oluştuğu belirtilmektedir. Sağlıklı beslenen bir kişide meydana gelmeyen kıl kurdu; zayıf bünyeli ve dengesiz beslenen kişilerde yüksek oranda görülür. Ayrıca mikrobik sebeplerden dolayı oluşan rahatsızlıklar da makat bölgesinde kıl kurdu oluşma ihtimali oldukça fazladır.

Makatta bulunan kıl kurdunun belirtileri nelerdir?

Kıl kurdu bulunan kişilerde genellikle karın ağrıları gözlenirken; aç kalındığı zaman kramp şeklinde aşırı ağrılar ile kendini belli eden bir özelliği bulunmaktadır. Ayrıca makat bölümünde kıl kurdu bulunan kişilerde gaz sıkışması ve gaz çıkarma gibi problemler yaygın olarak görülür. Kıl kurdu olan kişilerde ishal olma durumu sık sık gözlenirken; kakanın koyun dışkısını benzer şekilde bulunma ihtimali de yüksektir. Makat bölümünde kıl kurdu bulunan kişilerin sürekli burun bölgelerinde kaşıntı meydana gelirken; makat etrafında da dayanılmaz kaşıntılara sebep olduğu gözlenir. Makatta kıl kurdu olan kişilerin geceleri uyudukları zaman ağızlarından salya akması gibi problemler meydana gelir. Bu kişilerin zayıf olması ve kilo kaybetmesi gibi problemlerin yanında; sürekli yemek yeme hissi de gözlenebilir. Bu kişilerde sabah uyandıklarında mide bulantısı ve ağzında bulunan aşırı kokular meydana gelirken; vücudun belirli bölgelerinde de kaşıntılar ile kendini belli eden bir rahatsızlıktır.

Makat bölgesinde kıl kurdu oluşumunun engellenmesi için yapılması gerekenler

Bu kişilerin dengeli ve sağlıklı beslenmesi oldukça önemlidir. Ayrıca iç çamaşırını, nevresim ve yatak bölümünü temiz tutması, hijyenik ortamda yaşaması makat bölümünde kıl kurdu oluşumunun engellenmesi açısından son derece önemlidir. Özellikle çocuk yaşta bulunan bireylerin temizliklerine dikkat edilmesi makat kurdundan uzak kalmak için önemlidir. Yetişkin kişilerde ise alkol ve sigara içilen ortamlardan uzak durulması makat kurdunun vücuda girmesini engellemektedir. Genetik faktörler de kişilerde ailede kıl kurdu bulunuyor ise doktor muayenesi yapılarak gerekli önlemlerin alınması gerekir. Ayrıca yaşanılan ortamda tuvalet ve banyo hijyenine dikkat edilmesi gerekirken; vücut hijyenine dikkat edilmesi son derece önemlidir. Makat kurdu bulunan kişiler ile aynı ortamda bulunuyor ise ortamın sürekli dezenfekte edilmesi, bu kişilerin el ve tuvalet temizliğine dikkat etmesi bu hastalığın bulaşmasını engellemek için son derece önemlidir.
" } ] }