{ "title": "Makatta Kıl Dönmesi", "image": "https://www.kil.gen.tr/images/makatta-kil-donmesi-9681.jpg", "date": "21.01.2024 22:52:34", "author": "sebahat coşgun", "article": [ { "article": "Makatta Kıl Dönmesi, Kıl dönmesi tıptaki adı ile Pilonidal sinüs derinin içerisinde kalın bir kiste dönüşmüş bir baloncuktur. Kıl derinin içerisine doğru büyümektedir ve derinin içerisinde uzadıkça kıvrılarak küçük bir top halini almaktadır. Bu tür kıl dönmesi kılın bol olduğu her bölgede görülebilir. Makatta görülen kıl dönmesi ise genelde kişinin ense ve sırt kısmından dökülen saçların terleme ile yumuşayan derinin içerisine girerek birikerek meydana gelmektedir. Zaman geçtikçe derinin üzerinde kılların daha rahat girebileceği delik oluşmaya başlar. Bu delik öyle bir hal alır ki dışarıdan bakıldığında gözle görülebilir. Daha sonra ise bu delikten sıvı akmaya başlar. Bu sıvı çok pis bir kokuya neden olmakta ve bulunduğu bölgeyi tahriş etmektedir.

Kıl dönmesi kişinin oturup kalkarken rahatsızlık hissi ve ağrı veren bir hastalıktır. Hemen tedaviye başlanmazsa kansere dönüşebilir. Bu nedenle ilk fark edildiği anda doktora başvurulmalıdır. Kıl dönmesi en fazla kuyruk sokumu kemiğinin üzerinde görülmektedir ama derinin tıraş edildiği her bölgede de oluşabilmektedir. Ergenlik yıllarından itibaren görülebilen bu hastalık, 40 yaşlarına kadar devam edebilmektedir. Kıl dönmesi erkeklerde kadınlara oranla 3 kat daha fazla görülür.

Makatta kıl dönmesi neden olur?
Kıl dönmesi nasıl tedavi edilir?

Makatta kıl dönmesi belli bir boyuta gelmeden pek fazla fark edilmez. Bu nedenle tek tedavi yöntemi cerrahi müdahaledir. Kıl dönmesi ameliyatı lokal anestezi ile yapılabildiği gibi, genel anestezi ile yapılabilmektedir. Lokal anestezi ile yapılan ameliyatta belden aşağısı uyuşturulur. Ameliyattan önce bölge ağda yapılarak kıllardan arındırılmaktadır. Daha sonra neşter ile kesilip içi temizlenmektedir. Sonra kesilen bölge dikilir ve operasyon sonlanır. Kıl dönmesi ameliyatı çok basit ve ağrısız bir operasyondur. Ameliyattan çok kısa bir süre sonra hasta eski sağlığına kavuşur.

Ameliyat sonrası yapılması gerekenler nelerdir?

Ameliyattan sonraki ilk bir ay hastalığın iyileşmesi için çok önemli bir zamandır. Her gün düzenli olarak yaralı bölgeye pansuman yapılmalıdır. İyileşme tam olarak sağlanıncaya kadar hareket edilirken ve otururken ağrı hissedilmesi çok normal bir durumdur. Endişe etmeye gerek yoktur. Tek yapılması gereken yaranın mikrop kapmasını ve iltihaplanmasını önlemek için sürekli temiz tutmaktır. Ayrıca yaranın tahriş olmasını önlemek için yatar pozisyonda oturmamaya dikkat etmek gerekir.
" } ] }