{ "title": "Kıl Kökü İltihabı", "image": "https://www.kil.gen.tr/images/kil-koku-iltihabi(1).jpg", "date": "19.01.2024 19:09:50", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Kıl Kökü İltihabı: Diğer bir adı ilefolikülit, derinin herhangi bir bölgesinde saç ya da kıl kökünde meydana gelen iltihaplanmaya denilmektedir. Bu durum çoğu durumda basit nedenlerden oluşur. Uygunsuz ya da kötü bir halde tıraş olunması, boğazlı kazak giyilmesi başa giyilen kask askıları ve bunun yaptığı sürtünme çeşitli nedenler ile kıl köklerinde iltihaplanmaya neden olabilmektedir. Kol kökü iltihabına karşı özellikle boyun, kasık ya da genital bölgeler daha hassastır ve bu bölgelerde daha çoğunlukla meydana gelmektedir. Bunların haricinde bakteriler de bu rahatsızlığa yol açabilir. Çoğu zaman hasar görmüş foliküller, stafilokok enfeksiyonu var olduğunda iltihaplanmaya karşı daha da meyillidirler. Kıl kökü iltihabının ikinci biçimi ise bir kıl parçasının deri yüzeyine çıkamadan geri büyümesi (Kıl dönmesi) sıkıştırılmış olması sebebi ile kaynaklanır. Folikülitin her iki tipi de çoğunlukla erkeklerde meydana gelir.

Kıl kökü iltihaplanmasının öteki türleri içinde gram-negatif folikülit, herpetik folikülit, pseudomonas folikülit, eozinofilik folikülit ve tinea barba sıralanabilir. Folikülit ciddi bir vaziyet değildir, fakat sorunlu alan enfekte olmuş ya da enfeksiyon yayılmış ise dikkatli olunması gerekmektedir. Bunun haricinde evde tedavi sonrası belirtiler sık sık tekrarlıyor ise iki ya da üç gün süresince devam ederse ya da enfeksiyon yayılmış ise acilen bir doktora başvurmak gereklidir.

Kıl Kökü İltihabı Nerelerde Görülür

Emareleri arasında, sivilce ile derinin kaşıntılı olması ve döküntü meydana gelmesi ya da bir saç (Kıl) kökü yakınında gelişmekte olan püstüller (İrini kesecik) en malum belirtileridir. Çoğunlukla boyun, kasık ya da genital bölgelerde görülür. Bazı durumlarda, sivilcede bir kabuk gelişmesi görülebilir. Küçük bir yaralanma sonrası kıl kökü iltihabı emareleri ile karşılaşabilirsiniz, ama bu iki ya da üç gün içinde kendi kendine geçen bir durumdur.

Kıl Kökü İltihabı Belirtileri Nelerdir?
Kıl Kökü İltihabı Neden Olur?

Kıl köklerine zarar verebilecek herhangi bir durum sonucunda meydana gelebilir. Genellikle giyim (Özellikle yün benzer biçimde kaba kumaşlar), saç ya da sakala sürtünen kask askıları ya da öteki nesneler kıl köklerine zarar vererek iltihabına neden olur. İlaveten iltihabın bloke olması veya bir tıraş sonucunda da folikülit gelişebilir.

Folikülit hafifçe vakıalarda genellikle iki yahut üç gün içinde iyileşir. Devam etmesi, yinelenmesi ya da enfeksiyon oluşmuşsa enfeksiyon türüne özel ilaçların kullanılması gereklidir. Enfeksiyon varlığında tedavi tam olarak sürdürülmelidir. Tedavinin durdurulması kıl kökü iltihabının daha kötüye gitmesini, tekrarlamasını ve yayılmasına yol açabilir.
" } ] }