{ "title": "Kıl Keçisi", "image": "https://www.kil.gen.tr/images/kil-kecisi.jpg", "date": "19.01.2024 14:40:03", "author": "Burcu Özgüney", "article": [ { "article": "Kıl Keçisi, ülkemizde en yaygın bulunan evcil keçi türü olarak bilinir. En belirgin özelliklerinden biri siyah renkte ve ince bedenli olmasıdır. Kıl keçisine aynı zamanda halk arasında kara keçi de denilebilir. Anadolu'da her iklim türünde yetiştirmek mümkün olsa da daha çok bol yağış alan yeşil alanı bol olan bölgelerde yaşamayı sever. Sağlam beden yapısına sahip çok hareketli bir keçi türüdür. Koyunların aksine kayalık ve dağlık alanlarda yaşamaya uygun bir hayvandır. Bulunduğu ortama kolay uyum sağlayabilen arsız bir yapısı vardır. Özellikle bitkilerin en kıymetlilerini bulması ve ağaçların en tepelerindeki ve uçlarındaki nazik yaprakları ile beslenmesi ile ünlüdür. Bu sebeple kıl keçisinin sütü çok değerlidir. Türk tarihinde kıl keçisi önemli bir yer tutar. Özellikle yerleşik düzene geçmeden önce Türk toplumlarında göçebe hayata kolay uyum sağlaması amacı ile kıl keçisi yetiştiriciliği yüzyıllardır yapılmaktadır.

Kıl Keçisinin Özellikleri Nelerdir?

Kıl keçisi, ince ve sağlam bedenli, çok hareketli bir hayvandır. Kafalarının üzerinde genellikle iki boynuz bulunur. Evcilleştirilmesi kolay olmasına rağmen asi karakteri sayesinde zapt edilmesi zor bir hayvandır. Özellikle mera otlatmaları sırasında sıkça kaçıp dağlık alanlarda kaybolabilirler. Sürü halinde yaşamları kolaydır. Bakımları koyunlara göre daha zor olsa da hayvancılıkla uğraşan çiftçilerde ticari anlamda daha fazla getirileri vardır. Kıl keçisi beslenme yönünden seçici bir hayvandır. Özellikle kıymetli bitkileri bulur seçer ve yer. Bu sebeple sütü çok kıymetlidir. Aynı oranda koyun sütünden üç ya da dört kat daha pahalı satmak mümkündür. Avrupa'da çok kıymet verilen kıl keçisi sütünden peynir, yoğurt yapılır ve satılır. Tüketim alanında koyun ve inek sütünden daha önce tercih edilmesinin sebebi maliyetine rağmen sütün daha kıymetli olmasından kaynaklanır. Kıl keçisi ayrıca kılının kesilmesi ile de faydalı bir hayvandır. Sıcak kış aylarında hayvanın kıllarının kırkılma denen yöntemle kesilmesi kendi beden sağlığı açısından da faydalıdır. Kesilen kıllar örmecilik de özellikle çadır bezi olarak kullanımda çok tercih edilir. Bunun dışında bir Anadolu işi olan kıl çuval yapımında da kıl keçisinin kılları kullanılır. Orta Asya bozkırlarında çadır yaşamı süren toplumlarda tercih edilen genelde kıl keçisi kılından yapılan büyük çadırlardır. Bu çadırlara ger adı verilir.

Kıl keçisi ülkemizde birçok ilde yetiştirilir ve üretimi sağlanır. Başka keçi türleri arasında melezleme çalışmaları yapılmış olsa da kıl keçisi halis ırkıyla daha değerlidir. Yörük halkların daha çok yetiştiriciliğini yaptığı kıl keçisinin eti çok kaslı bir hayvan olması sebebi ile genellikle tercih edilmez. Daha çok oğlak iken et için tüketilir. Yetişkin kıl keçilerinin kılı ve sütü daha değerlidir.
" } ] }