{ "title": "Kıl Dönmesi İltihabı", "image": "https://www.kil.gen.tr/images/kil-donmesi-iltihabi.jpg", "date": "20.01.2024 14:41:59", "author": "Gülistan Ateş", "article": [ { "article": "Kıl Dönmesi İltihabı, Kıl dönmesi; kıl, tüy, elbise tozu vb. Diğer yabancı cisimlerin cildi delerek cilt altında birikmesi sonucunda oluşur. Vücut bu yabancı maddeleri fark ettiği zaman etrafını zar ile kaplayarak kapsül oluşturmaktadır. Bu sayede yabancı maddeleri sınırlar ve kişide şikâyet oluşması engeller. Bundan dolayı hasta tarafından hastalık kolayca fark edilmez. Fakat bu kapsül sert oturma, seyahat etme ya da düşme ve bir yere sert çarpma gibi hareketler sonucunda hasar gördüğü için vücut yabancı maddelerle karşı karşıya gelmektedir. Dolayısıyla vücut bu cisimleri eriterek tahrip etmek amacı ile sıvı salgılar. Fakat salgılanan bu sıvı yabancı maddeleri yok edemediği için akıntı olmasına yol açar. Kılların cilt altına girmek için açtıkları yollar kapandığı için salgı doku içerisinde birikir ve bu bölgede iltihap oluşmasına sebep olur. Oluşan iltihap 2-4 günde ilerleme göstererek artar, daha sonra ise şişlik meydana gelir. Normal şartlarda şikâyetlere neden olmayan kıl dönmesi bu dönemde çok fazla ağrı yapmakla birlikte dayanılmaz bir halde alabilmektedir.

Dikkat edilmediği taktirde kronikleşen kıl dönmesi, cerrahi ve cerrahi dışı yöntemler ile tedavi edilmektedir. Bu rahatsızlıktan korunmanın yolu ise il önce kişisel hijyene özen göstermekten geçiyor. Son yıllarda yürütülen bazı çalışmalar, kıl dönmesinin doğuştan değil sonradan oluşan bir hastalık olduğunu göstermektedir. Daha çok saçlardan ve sırttan dökülen serbest kıllardan dolayı bu rahatsızlık meydana geliyor. İnsan kılının kenar kısımları çıkıntılıdır bir çam ağacına benzetilebilir. Kıllar tek yöne doğru hareket edebildiği için ucu deriye doğru hareket ettiğinde geri çıkamıyor. Adeta bir matkap ucu gibi ilerleyerek deri altında kalıyor, yabancı cisim reaksiyonu geliştirerek şişlik meydana geliyor. Şişliğin iltihaplı olmasından dolayı oluşan apse deriye açılarak rahatsızlığın kronikleşmesine ve kronik kıl dönmesine sebep oluyor.

Özellikle kuyruk sokumunda oluşan küçük şişlikler, kıl içeren veya içermeyen milimetrik delikler ve bu deliklerden gelen akıntı, irin veya kan iltihabın belirtileri arasında yer alır.

Kıl dönmesi rahatsızlığı, kronik kıl dönmesi, apse veya tekrarlayan kıl dönmesi olmak üzere üç şekilde meydana geliyor. Kıl yuvası ağzının, dökülen deri ve ölü hücreler veya hijyene özen gösterilmemesine bağlı tıkanması ve yuvada biriken kılların bakteriyel enfeksiyonu tetiklemesi ile deri altında oluşan apse, kıl dönmesinin kendini en sık gösterdiği şekli oluyor. Kuyruk sokumu bölgesinde şişlik, ağrı, kızarma ve aşırı duyarlılık oluşur. Genelde kişide ateş yükselir, kanda iltihabı gösteren hücrelerde artış olur. Kronik kıl dönmesi ise apsenin kendiliğinden boşalması ya da ameliyat ile boşaltılması ile apsenin tam olarak iyileşememesi sonucunda oluşuyor. Hastalar ağrısız, sürekli veya aralıklı akıntıdan şikâyet ederler. Kuyruk sokumunun muayenesi esnasında hafif duyarlılığa eşik eden bir şişlik olur ve sertlik hissedilir. Bu bölgede kıllar ince bir alet yardımı ile kıl yuvası ağzından tutularak çıkarılır. Kompleks kıl dönmesi hastalığında ise sık apse atakları tekrarlayan bir tablo oluyor. Bazı durumlarda herhangi bir şikâyet olmazken, kimi zaman ise kuyruk sokumu bölgesinin muayenesi sırasında kıl dönmesi saptanabilir.

Kıl Dönmesi İltihabı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Apse oluşumu gözlenir gözlenmez artık tedavi edilmesi gereken bir durum söz konusudur. Tespit edildiğinde ilgili bir cerrah tarafından boşaltılması gerekir. Boşaltılmadığı taktirde kendiliğinden boşalır fakat bu durumda doku hasarı ilerlemiş olur. Bu tavsiye edilmeyen bir durumdur. Boşalma işlemine antibiyotik ile başlanır fakat antibiyotik tek başına yeterli olmamaktadır. Apse kendiliğinden veya cerrahi müdahale ile boşaltıldıktan sonra 1,5-2 ay sonra kıl dönmesinin kendisi tedavi edilir. Aksi halde apse tekrarlar ve hastalık daha ileri bir seviyeye ulaşır.
" } ] }