{ "title": "Kıl Dönmesi Ameliyatı Sonrası", "image": "https://www.kil.gen.tr/images/kil-donmesi-ameliyati-sonrasi-7626.jpg", "date": "20.01.2024 04:02:59", "author": "Burcu Özgüney", "article": [ { "article": "Kıl Dönmesi Ameliyatı Sonrası, yapılan operasyondan sonra özellikle dikkat edilmesi gerek iyileşme sürecidir. Kıl dönmesi vücudun bir bölümünde meydana gelen deri altında birden fazla kıl öbeğinin toparlanması ve deri üstüne çıkamaması halinde oluşan ağrılı apse durumudur. Kıl dönmesi genellikle koltuk altı, anüs gibi kalın kılların bulunduğu kapalı kalan bölgelerde meydana gelir. Kıl dönmesi ağrılı, kötü kokan yapan akıntılı bir durumdur. Kıl dönmesi oluşumu fark edildiği anda gidilmesi gereken doktor genel cerrahi uzmanıdır. Kıl dönmesi son yıllarda küçük cerrahi operasyonlarla tedavi edilen bir hastalıktır.

Kıl Dönmesi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kıl dönmesi şikâyeti yaşayan hastalar genellikle ağrılı bir şişlik, kötü koku veya akıntı şikâyeti ile hekime başvurur. Kıl dönmesi şikâyeti özellikle makat bölgesinde ise günlük hayatı da zorlaştıran sıkıntılı bir durumdur. Kıl dönmesi teşhisi konan hastalarda iki tip operasyon kullanılır. Bunlardan biri direk kıl dönmesi olan bölgenin açılıp temizlenmesini hedef alan daha kolay bir operasyonken diğeri, kıl dönmesi yaşanan bölgenin yaklaşık yedi santimetre kadar etrafında bulunan bütün dokunun çıkarılması ile yapılan operasyondur. Bu yöntem biraz daha uzun sürebilir ve ameliyat sonrası sıkıntılı olabilir fakat bu yöntemde kıl dönmesi durumunun tekrarlanmasının önüne geçilmiş olur. Kıl dönmesi ameliyatı genel anestezi altında yapılmaz. Hastanın özel bir durumu yoksa lokal anestezi ile yapılan bir yöntemdir fakat bazı hekimler hastanın operasyon sırasında tansiyon hareketlerini kontrol altında tutabilmek için genel anestezi uygulamak isteyebilir.

Kıl Dönmesi Ameliyatı Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir

Kıl dönmesi ameliyatı yapılan hastalar operasyon sonrası ağrılı sıkıntılı bir süreç yaşayabilirler. Bunun başlıca sebebi ameliyatın yapıldığı bölgenin önemidir. Kıl dönmesi yapılan bölge makat bölgesi ise kişi oturup kalkmakta birkaç gün sıkıntı yaşayabilir. Bu gibi durumlarda operasyon sonrası bölgeye baskı uygulamamak gerekir. İlla oturmak gerekiyorsa ortopedik oturma minderler kullanarak bölgenin rahatlatılması sağlanmalıdır. Kıl dönmesi ameliyatlarından sonra dikkat edilmesi gereken bir diğer durum ise hijyendir. Ameliyat yapılan bölgenin özellikle temiz tutulması ve giysilerin eşyaların temiz olması gerekmektedir. Böylece ameliyat sonrasında oluşacak bir enfeksiyon önlenmiş olur. Bölgenin kuru tutulması iyileşme sürecini hızlandırır. Ameliyat sonrası hekimler enfeksiyon oluşmasını önlemek için antibiyotik tedavisi önerebilir. Ağrılı durumun önüne geçmek için ağrı kesici kullanılabilir.
" } ] }