{ "title": "Kıl Dömesi Başlangıcı", "image": "https://www.kil.gen.tr/images/kil-domesi-baslangici-300.jpg", "date": "21.01.2024 12:02:40", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "
Kıl dönmesi başlangıcı, muayene olan hasta kişilerin önemli bir bölümünde ileri derece Pilonidal Sinüs teşhisi konmaktadır. Zira bu kişiler içerisinde bulunduğu problemin çok geç farkına varmaktadır. Bunun sebebi ise kıl dönmesi semptomları ilk etapta hemen hemen yok denecek civarı az olmasıyla ilgilidir. Daha çok ten altında toplanan kılların sayısında yükseliş olmasıyla beraber meydana çıkan akıntı, iç çamaşırda ıslaklık, pis koku, makatta şişlik, irin benzeri yakıntılarla hastalar doktora gitmektedir. Esasında bu tarz şikâyetler sağlık sorununun ilerlediği manasına gelmektedir. Birtakım durumlarda ise hastalar utandığından kontrol ve tedavi işlemini devamlı ertelemektedir. Beklemenin hiçbir faydasının olmadığı, aksine rehabilitasyonunu daha zorlaştırmaktadır. O sebeple kuyruk sokumunda ağrı, kaşıntı, akıntı, şişlik benzeri sıkıntılar olduğunda kesinlikle bir cerrahi uzmanıyla görüşmelisiniz.

Kıl Dönmesi Semptomları

Kıl dönmesi kuyruk sokumunun sona erdiği ve kaba etin başladığı bölgede meydana gelir. Bu bölge gözle görülmediğinden kıl dönmesini ilk anda fark edilmesi çok kolay değildir. Başlama evresinde hissedilen bir ağrıya yol açmaz fakat kist kalınlaştıkça ağrı yapabilir. Kıl dönmesinin belirlemenin en basit yöntemi kuyruk sokumu kısmında önceden var olmayan bir sivilce ya da yağ bezesi benzeri bir şişkinlik olup olmadığını kontrol etmektir.

İlk Başlarda Giriş Deliği Görülmektedir

Kıl Dönmesi semptomları içinde en başta kuyruk sokumu bölümünde delik ortaya çıkmaktadır. Benzer sürede giriş deliği olarak da bilinen bu sorun bir veya birden çok noktada olabilmektedir. Kıllar kuyruk sokumuna girerken meydana getirdiği bu delik çıplak gözle dahi rahatlıkla anlaşılmaktadır. Hekim muayenesinde cerrahi uzmanı en başta bu deliklere bakmaktadır.

Makatta Akıntı ve Pis Kokuya Yol Açar

İlk başlarda önemli bir belirti ve şikâyeti olmamasına karşı sonraki aşamada en başta akıntı ve kökü koku insanı bezdirecek seviyede olabilmektedir. Makatta akıntı fazla olup iç çamaşırını ıslatacak seviyede olur, birtakım durumlarda akıntı berbat bir kokuya neden olur. Nedenine bakacak olursak ten altında toplanan kılların sayısında yükselme olmasıyla beraber vücudumuz savunma mekanizmasını devreye sokmaktadır. Ten altında toplanan kılları yok etmek, imha etmek amacıyla bir sıvı/akışkan salgılamaktadır.

Kuyruk Sokumunda Ağrı ve Şişkinlik

Bir diğer önemli belirtisi makatta ağrı ve şişkinlik olup, bunun sebebi ise yukarıda bahsi edilen sıvıdır. Makatta akıntıya yol açan sıvı/akışkan her durumda kolaylıkla dışarı çıkamayabilir. Kılların giriş deliklerinin tıkanması şeklinde sıvı/akışkan dışarı çıkamayarak apseye neden olmaktadır. Bu apse ise kuyruk sokumu kısmında şişkinlik ve ağrıya neden olmaktadır. Çoğu vakit ateşlenme benzeri yakıntılar görülmektedir.

Kıl Dönmesi İçin Hangi Doktora Gidilir?

Pilonidal Sinüs dahil olmak üzere bütün anüs bölgesi hastalıkları amaçlı kesinlikle bir genel cerrahi doktoru ile görüşülmelidir. Bu hastalık açısından çok başarılı bir hekim seçebilmek için hekimin aynı zamanda bir Proktoloji uzmanı olması önemlidir. Zira genel bir cerrahi sahası çok kapsamlı olup, makat hastalıkları tanı ve rehabilitasyonunda normalde daha çok Proktoloji uzmanları vazife almaktadır.

Tedavisi: Kıl dönmesi çözümü amaçlı bir alternatif tedavi olup, kesinlikle cerrahi müdahale gerekiyor. İlaç, krem vs ile rehabilitasyonu tedavi edici olmayıp, kıl dönmesi operasyonu veya son olarak bulunup gelişim sağlamış aynı zamanda cerrahi müdahale ile tedaviler yer almaktadır. Cerrahi uzmanları geliştirdikleri tedavi metotları ile bilime katkı sağlamaya devam etmekteler.
" } ] }