{ "title": "Kasıkta Kıl Dömesi", "image": "https://www.kil.gen.tr/images/kasikta-kil-domesi-1683.jpg", "date": "20.01.2024 07:26:05", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Kasıkta Kıl Dönmesi, rahatsızlığı toplumda giderek artış gösteren ve sıklıkta etkili olmaktadır. İlk zamanlarda basit bir sivilce şeklinde başlayan ve ilerleyen süreçte oldukça sıkıntılı bir durum yaşanmasına neden olan bir sorundur. Kıl dönmesi olarak adlandırılsa bile cildin altında bulunan yuvada kıla rastlanmaz. Bazen kumaş iplikçikleri ve saç telleri dahi bu duruma yol açabilir. Bazı durumlarda yuva boşta kalmaktadır. Bu durum ise cilt altı enfeksiyonudur. Vücudun her yerinde etkili olabilir. Özellikle de kuyruk sokumu kısmını etkileyen kıl dönmesi kasık bölgesinde de oldukça etkilidir. Kasık bölgesinde oluşan kıl dönmesi genelde ter yollarının enfekte edilmesinden dolayı oluşmaktadır. Ter bezlerinde iltihaptan kaynaklanan fistürlerin içerisine daha sonradan kıl girmesi ile komplike hale gelir. Bu gibi oluşumlar cerrahi girişimde kıl dönmesi olarak tanımlanmaktadır. Bu oluşumlar gerçekte pis kokulu salgı bezlerinin enfeksiyonlu halidir.

Kasıkta Kıl Dönmesi Belirtileri Nelerdir?

Kıl dönmesi sebep olduğu yakınmalar sonucunda kendini belli etmektedir. Kaşıntı, ağrı, koku ve akıntı bu gibi belirtiler arasındadır. Özellikle de akıntı olması kıyafetleri kirletme olasılığı taşımaktadır. Bunların yalnızca basit bir sivilce olarak görülmesi ve kendi kendine iyileşmesini beklemek oldukça hatalı bir davranıştır. Hiç beklemeden tedavi edilmesi gerekir.

Kasıkta Kıl Dönmesi Neden Olur?

Koltuk altı ve kasık gibi bölgelerde oluşan kıl dönmesi genelde bu bölgeleri ağda veya tıraş gibi uygulamalar yapan kişilerde daha çok görülmektedir. Bu yüzden de bayanlarda kasık bölgesinde kıl dönmesi erkeklere göre daha fazladır. Genelde kasık bölgesinde oluşan iltihaplı odaklar oldukça küçük olur. Bu bölgede ter yollarının enfekte olması probleminin yaşanmasına yol açmaktadır. Bu gibi rahatsızlıkların tedavisinde iltihaplı boşluklar açılarak temizlenir. Kişilerde antibiyotik alınımı da söz konusudur. Alınan antibiyotik enfeksiyonun önlenmesi amacı ile kullanılır. Bu kişilerin tekrardan ağda ve tıraş gibi uygulamalar yapılması durumunda tekrardan oluşma riski vardır. Bu sebep ile sorunlu ciltlerde epilasyon tavsiye edilmektedir.

Kasıkta Kıl Dönmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bölgede oluşan kıl dönmesi tedavisi için öncelikle küçük bir kesi yapılarak iltihaplanmış doku yerinden çıkarılır. Kasık bölgesinde oluşan kıl dönmesi küçük olduğu için fazla bir iz bırakmaz. Oldukça küçük yara izleri bazen kendiliğinden iyileşmesi için bırakılır. Kişiler 1-2 hafta içerisinde normal hayatlarına geri dönerler. Fakat alınması gereken önlemler eğer alınmaz ise kıl dönmesi yeniden oluşma riski bulunmaktadır. Bu oluşumların sıkılması ve patlatılması oldukça yanlış ve risklidir. Enfeksiyonun artarak şiddetlenmesine neden olabilirsiniz.
" } ] }