{ "title": "Kalçada Kıl Dömesi", "image": "https://www.kil.gen.tr/images/kalcada-kil-domesi-8640.jpg", "date": "21.01.2024 07:31:50", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Kalçada Kıl Dönmesi, Vücudumuzda saç ve sırttan dökülen kılların belin altındaki kalça oluğuna yerleşmesi ve burada oluşan sürtünme sebebiyle deri altına geçmesi sonucunda oluşan bu rahatsızlık, tıpta pilonidal sinüs adını alır ve kalçadan açılan delik, şişlik, enflamasyon ya da apse olarak ortaya kendini gösterir. Son yıllarda oldukça sık rastlanan kalçada kıl dönmesi rahatsızlığı kişinin günlük hayatını oldukça olumsuz etkilemesi ve tedavi olunmasına rağmen tekrarlama olasılığı olması nedeni ile birçok kişinin korktuğu bir sorun haline gelmiştir. Kalça dışında koltuk altı, kasık bölgesi ve göbekte de görülebilen kıl dönmesi genellikle 16-40 yaşları arasında görülür. Erkeklerde bayanlara oranla görülme sıklığı daha fazladır. Kalçada olan kıl dönmesi verdiği belirtilerle hastayı oldukça rahatsız eder. Ancak birçok kişi utandığı için muayene ve tedaviyi sürekli olarak erteler. Ancak bilinmelidir ki beklemek tedaviyi çok daha zorlaştırır. Bu sebeple aşağıda belirtilen şikâyetleri yaşadığınızda mutlaka genel cerrahi uzmanına başvurmanız gereklidir.

Kalçada kıl dönmesi belirtileri, başlangıçta gözle görülemeyen kıl dönmesi fark edilemez ve ilk aşamada herhangi bir belirti göstermez fakat kist büyüdükçe kalçada kızarıklık ve tahriş, sivilce ya da yağ bezesine benzeyen şişkinlik, şiddetli ağrı, iç çamaşırında görülen akıntı ve akıntının kötü kokması, ateş ve kaşıntı gibi belirtilerin ortaya çıkmasına neden olur.

Kalçada kıl dönmesi nedenleri, kalçada kıl dönmesi genellikle bir kıl kökünün iltihaplanarak çıban oluşturulması ile kıl kökünün çevresinde şişme veya ödem yaratıp kıl kökünün tıkanmasına ve iltihaplı kıl kökünün deri altına doğru patlayıp kıl kökü apsesi oluşturması nedeniyle oluşur.
Kalçada kıl dönmesi yaşayan kişiler hangi doktora gidilmeli, kalçada kıl dönmesi gibi bütün anüs bölgesi hastalıklarında genel cerrahi bölümüne gidilmelidir ve başarılı bir doktor seçimi yapmak için proktoloji uzmanlarını tercih edilmesi önerilir.

Kalçada kıl dönmesi tedavisi ve ameliyat, kalçada kıl dönmesi probleminde rahatsızlık ilerlemeden özel cımbızla dönmüş kılların çekilmesi, traşın farklı yönde yapılması, kıl dönmesi olan bölgede bazlı kremlerin kullanılması gibi bazı yöntemler uygulanabilir. Yapılacak olan bu uygulamalar hastalığın enfeksiyon aşamasına gelmediği durumda uygulanır. Kıl dönmesi enfeksiyon durumuna geldiğinde ve kişinin oldukça rahatsız ediyor ve günlük yaşantısını etkiliyorsa mutlaka doktora başvurulur ve doktor muayeneden sonra hastaya kalça kıllarını ağda ile temizlenmesi söyler ve birtakım tetkikler yapıldıktan sonra hasta ameliyata alınır.

Lokal anestezi, bu yöntemde hastanın belden aşağısı uyuşturulur, neşter ile kıl dönmesi olan bölge kesilir ve kesilen bu bölgenin içi temizlendikten sonra bu bölge dikilir. Acısız ve kısa süren bu ameliyattan sonra yara küçük olduğu için kısa sürede iyileşir. Yara iyileştikten sonra bu bölgenin etrafında çıkan kılların kıl dönmesi riskini azaltması açısından temizlenmesi önerilir ve aynı zamanda ameliyattan sonra yara üzerine baskı yapmayan bol ve pamuklu kıyafetler giyilmesi önerilir.

Flap yöntemi, bu yöntem kıl dönmesi olan bölge çıkarılarak oluşacak boşluğun yerine yan bölgelerden daha dayanıklı olan ve kılsız bir cilt parçasının dikilmesi işlemi ile yapılır. Flap yönteminin diğer yöntemlere göre üstün olmasının nedeni tekrar etme olasılığının daha az olmasıdır. Teknik olarak zor bir ameliyat olan bu ameliyat yöntemi, ameliyattan sonra hastaya zorunlu yatış pozisyonu gerektirir ve hastada büyük bir yara izi olur.
" } ] }