{ "title": "Erkeklerde Kıl Dönmesi", "image": "https://www.kil.gen.tr/images/erkeklerde-kil-donmesi-9333.jpg", "date": "21.01.2024 05:54:40", "author": "Burcu Özgüney", "article": [ { "article": "Erkeklerde kıl dönmesi, tıp dilinde pilonidal sinus adı verilen, vücuttan kopan kılların kendisine bir yol bulması sonucunda deri altında toplanmasıyla deri altında yuvalanması ile oluşan bir rahatsızlık olmaktadır. Vücutta dökülerek oluşan bu kıl yuvası genellikle kuyruk sokumunda oluşur. Kadınlarda nadir görülür ve genellikle erkeklerin başına gelen bir rahatsızlık olmaktadır. Enfeksiyon olmadığı takdirde kendisini belli etmeyecektir. Ama enfeksiyon olduktan sonra, şişlik oluşacak ve o bölgede kızarıklık meydana gelecek ve şiddetli ağrılar meydana gelecektir. Enfeksiyonun olması halinde irin dolu bir apse olacak ve bu patladığı zaman pis kokulu bir akıntı meydana gelecektir.

Kıl Dönmesi Neden Olur?

Kıllı vücutlarda saçlardan kopan ya da vücuttan kopan kılların gözle görünmeyecek kadar küçük olan ter bezi deliklerinden içeriye girerek burada birikmesi sonucunda oluşmaktadır. Sıklıkla erkeklerde daha çok görülmektedir. 15 ile 30 yaş aralığındaki insanlarda daha çok görülmektedir. 40 yaşından sonra derinin daha da kalınlaşmasından dolayı görülme oranı daha az olmaktadır. Sıklıkla kıl dönmesi kuyruk sokumunda görünmektedir. Ama göbek ve koltuk altında da nadirde olsa görülmektedir. Kıl dönmesinde uzun süreli oturmanın da neden olduğu bilinmektedir. Ayrıca uzun süre bisiklete binmek veya yürümekte buradaki kılların derinin altına girme riskini daha da arttıracaktır.

Kıl Dönmesi Ameliyatı ve Sonrası

Cerrahi bir işlem uygulanarak bu kıl dönmesinin çıkarılıp alınması demek, kıl dönmesinin tekrarlanmayacağı anlamına gelmez. Temizliğe dikkat etmeyen ve aşırı kıllı olan insanlarda tekrarlanabilecek bir hastalıktır. Ameliyat lokal anestezi altında yapılmaktadır. Kıl dönmesinin oluşturduğu irinli bölgeyi kesip çıkarılması sonucunda gerçekleştirilmektedir. Kıl dönmesi ameliyatı yaklaşık olarak 30 dakika içinde yapılan bir ameliyat olmaktadır. Genellikle ameliyat sonrasında hastayı hastanede yatırmayıp, anestezi etkisi geçince taburcu etmektedirler. Ender durumlarda hastayı bir gece yatırırlar. Ameliyat bittikten sonra zorlu bir iyileşme süresi olacaktır. 2 hafta ile 2 ay arasında zaman alacaktır. Ameliyat sonrasında ağrı ya da akıntının olması doğaldır. Tekrarlanan bir hastalık olduğundan kesinlikle uzun süre oturmamalı ve bölgeyi her zaman için temiz tutulması gerekmektedir.
" } ] }