{ "title": "Dışkıda Kıl Kurdu", "image": "https://www.kil.gen.tr/images/diskida-kil-kurdu.jpg", "date": "21.01.2024 22:33:46", "author": "melis tümer", "article": [ { "article": "Dışkıda kıl kurdu, Kıl kurdu iplik şeklinde hareketli ve beyaz renkte bir parazittir. Çoğunlukla çocuk yaşlarda fazlasıyla görülmektedir. Okullarda, yurtlarda kalabalık ortamlarda yaşayan insanlarda görülmektedir. Zararsızdır erken tanıda ama tedavi gerekmektedir. İlerledikçe zarar vermeye başlayabilir. Bulaşıcıdır. Alt bölgede rahatsız edici bir kaşıntıya sebep olur. İç çamaşırlarda ve tuvalet sonrasında alt temizlik esnasında kişinin tırnaklarına geçer. Kaşınan yeri kaşıdıktan sonra elimizi ağzımıza götürürsek yumurtalar tekrar ağız yoluyla vücudumuza girer.

Kıl kurdunun belirtileri nelerdir?
Kıl kurduna yakalanmamak için bazı önlemler almalıyız. Tırnaklarımız kısa olmalı. Tırnak uzun olursa kaşıntıdan sonra yumurtaların tırnak arasında kalmasına sebep olur. Buda daha sonra vücuda geri gider ve hastalık yeniler. Eller sürekli sabunla yıkanmalıdır. Çiğ et yememeliyiz. Yediğimiz yemekleri iyice pişmesine özen göstermeliyiz. Dışarıda temiz olmayan yerlerde yemek yememeliyiz. İç çamaşırlarımız kaynatılmalı. Sık sık iç çamaşırı değiştirmeliyiz. İçtiğimiz suya dikkat etmeliyiz. Yediğimiz meyve ve sebzeleri iyice bol ve temiz suyla yıkamaya özen göstermeliyiz.

Kıl kurdu genellikle 1-2 günlük tedavi sonucunda geçen bir rahatsızlıktır. Fakat kullanılan ilaçları ailece kullanmanız gerekir. Kıl kurdu bulaşıcıdır. Aynı ortamı kullananlar için bulaşma riski fazladır.

" } ] }