{ "title": "Çocuklarda Kıl Kurdu", "image": "https://www.kil.gen.tr/images/cocuklarda-kil-kurdu.jpg", "date": "19.01.2024 22:10:45", "author": "sonay yıldız", "article": [ { "article": "Çocuklarda Kıl Kurdu, kıl kurdu insan vücudundaki kan ve besinler sayesinde yaşamını sürdüren beyaz renkte bir canlıdır. Çocullarda daha çok görülen bu parazitler bulaşıcıdırlar. Bu parazitlerin en çok görülen çeşidi ise kıl kurdudur. İplik şeklinde hareketli bir bağırsak parazitidir. Genellikle okul çağındaki çocuklarda daha sık rastlanır, bunun sebebi ise hijyen eksikliği ve bulaşıcı olmasıdır. Bu kıl kurdu bulaşıcı bir yapıya sahip olduğu için. Çocukların oyun oynadığı alanlardan, çocukların tırnak aralarından kolaylıkla vücuda girebilirler. Vücuda girdikten sonra bağırsaklara yerleşir ve orada yaşarlar. Anüsün dışında bulunan deriye yumurta bırakarak ölürler. Kıl kurdu yumurtadan çıkarken çocuklarda kaşıntıya sebep olur. Çocuklar kaşınan bölgeye dokunduklarında ellerini sabunla yıkamadan bir yere dokunur veya ağızlarına sürerlerse kıl kurdunun oluşmasına veya yayılmasına neden olurlar. Bu kıl kurtları kolay kolay ölmezler, çamaşır ve çarşaflarda uzun süre yaşarlar.

Çocuklarda kıl kurdunu belirtileri; popoda kaşıntı, uyku düzensizliği, özellikle kız çocuklarında idrar yaparken yanma ve kaşıntıya sebep olur, sık sık tuvalet ihtiyacı, ishal, iştah azalması veya artması, gece ağızdan yastığa su akması.

Çocuklardaki kıl kurtları yatak ve çamaşırlara dökülen yumurtaları sayesinde canlılığını sürdürür ve bütün aileye geçmesine sebep oĺ ur. Çocuklardaki kıl kurdu bazen de hiçbir belirti göstermeden de oluşmuş olabilir. Çocuklardaki kıl kurdu gece uyurken özellikle 2- 3 saat sonra anüsten dışarı çıkar ve etrafına yumurta bırakır ve ölür. Dişi kıl kurdunun attığı bu yumurtalar 5-6 saat sonra bulaşıcı bir etkiye sahip olur.

Çocukları kıl kurduna karşı korumak için sık sık banyo veya duş aldırmalı, ellerini iyi sabunlamalı, tırnakları mümkün olduğu kadar kısa kesmeli, iç çamaşırları, havluları, yastık kılıfları sıcak su ile yıkanmalı ve odalarını her gün havalandırmalıyız.

Çocuklardaki kıl kuŕ dunun tedavisi, aile çocuğundaki şikâyetlerden şüpheleniyorsa öncelikle bir Uzman doktora gitmeli ve uygun testler yaptırılmalı, gennellikle bu testler dışkı tahlilleridir, sonuç pozitif ise doktorun verdiği hap veya şurup gününde ve dozunda kullanılmalıdır. Ayrıca bu tedavi tüm aile uygulamalıdır.
" } ] }