{ "title": "Beyaz Kıl Kurdu", "image": "https://www.kil.gen.tr/images/beyaz-kil-kurdu.jpg", "date": "18.01.2024 23:55:54", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Beyaz kıl kurdu, Kıl kurdu, bağırsak parazitlerinden birisidir. Yuvarlak solucanlardan olan beyaz kıl kurdu, dünya çapında özellikle çocuklarda görülen bir parazittir. Beyaz kıl kurdunu yine bağırsak paraziti olan bağırsak solucanı ile karıştırmamak gerekir. Beyaz kıl kurdu bağırsak paraziti olarak dünyadaki en yaygın parazittir. Bağırsak paraziti olan beyaz kıl kurdu, yumurtaları elli altmış um uzunluğunda ve yirmi otuz um kalınlığında oval şekilde bir tarafı düz diğer tarafı konveks olan yapıdadır. Bu parazitlerin dış görüntüsü tam bir asimetrik elips şeklindedir. Renksiz, düz ve kalın bir kabuğu vardır. Parazitin binlerce yumurtadan oluşan kümeleri çıplak gözle görülebilir ve nesnelere yapışma özelliği vardır. Yumurtlandığı zaman içinde lavra oluşmuş veya embriyo halinde olur.

Beyaz kıl kurdunun lavraları da beyaz ve kremsi bir renktedir. Konakçı dediğimiz vücutta ortalama yüz elli um uzunluğuna kadar büyüyebilir.

Beyaz kıl kurdunun bulaşma şekilleri
Beyaz kıl kurdunun belirtileri arasında
Beyaz kıl kurdunun kişilere zararları, vücutta bulunan parazit sayısına göre kendisini hissettirmeden sessiz bir şekilde seyredebilir. Bazen de birden çok sistemi etkileyecek şekilde de seyredebilir. Özellikle geceleri sindirim sisteminin devamı olan makatta şiddetli kaşıntılar meydana getirebilir. Buda dişi parazitlerin lavralarını yani yumurtalarını bırakmak için aşağı kadar inmelerinden ötürü oluşur. Parazit olan kişide huzursuzluk, yatağı ıslatma ve uykusuzluk gibi olumsuz etkileri vardır. Şiddetli kaşınmalar da makat bölgesinde ciddi yaralar ve kanamalar olabilir. Makat bölgesinde iltihaplanma ve egzama gibi hastalıkların oluşmasına neden olarak başka insanlara bulaştırma riskini de yükseltir. Beyaz kıl kurdunun ciddi enfeksiyon sorunları yaratabileceğinden bahsetmiştik. Ayrıca nadiren de olsa beyaz kıl kurdu paraziti ağır enfeksiyonlara da neden olabilir. İdrar yolları enfeksiyonu, kilo kaybı ve perioneal boşlukta enfeksiyon şeklinde hastalıklara neden olur.

Tanısı: Beyaz kıl kurdunda kesin tanı lavralaruının yani yumurtalarının ya da birebir kendisinin görülmesi ile konur. Kıl kurtları kendisini direk göstermediğinden en iyi şekilde selofan bant testi dediğimiz yöntem ile olup olmadığı belirlenir. Yöntemin yapılışı bir hekim tarafından bandın anüsün etrafındaki deriye yapıştırılması ile bant üzerine yapışan lavraların mikroskop yöntemi ile incelenmesi ile belirlenir.

Tedavisi: Beyaz kıl kurdu tedavisinde özellikle, tek dozlar halinde alınan albendezol, pirvinium pamoat, mebendazol ve ivermektin etkili ilaçlardır. Genelde erişkin ya da iki yaş üzeri çocuklarda bu ilaçlar tek doz üzerinden uygulanır. Bu beyaz kıl kurdu paraziti bir eve girdikten sonra bütün aile bireylerinin tedavi edilmesi gerekir. Ancak o zaman bu parazit o ailede tedavi edilir ve kesin sonuç alınır. Bu parazit enfeksiyonun aile genelinde tedavi edilmediği durumlarda bireylerde makat yoluna değen eller aracılığı tekrardan yenileme riski her daim vardır.

Bağırsak parazitlerinden beyaz kıl kurdu sosyoekonomik ve temizlik alışkanlığı ile yakından ilişkilidir. Diğer bağırsak parazitlerine göre dışkıdan yumurta saptanması yapılamaz bu yüzdende yumurtaları en iyi sellofanlı lam yöntemi ile saptanabilir. Beyaz kıl kurtlarından korunabilmek için yaşam içerisinde alınacak önlemler, sık duş ve banyo yapılması, ellerin iyi yıkanması, tırnakların kısa kesilmesi kesilmiyor ise düzenli temizliğinin yapılması, yatak çarşaflarının, havluların, giysilerin, iç çamaşırlarının ve pijamaların tamamı sıcak suda yıkanması, yaşam alanı odaların düzenli bir şekilde havalandırılması ve aile bireylerinin hepsinin aynı anda antihelmintikler ile tedavi edilmesi gerekir. Tedavi süreci ortalama iki veya üç hafta civarındadır.
" } ] }