{ "title": "Bebeklerde Kıl Kurdu", "image": "https://www.kil.gen.tr/images/bebeklerde-kil-kurdu.jpg", "date": "20.01.2024 08:15:00", "author": "melis tümer", "article": [ { "article": "Bebeklerde kıl kurdu, Bağırsak kurdu diye bildiğimiz parazitlerdir. Parazitler bağırsakta kendilerine yuva yaparak yaşarlar. Anne sütü ile beslenen bebeklerde kıl kurdu pek fazla olarak görülmez. Anne sütü almayan bebeklerde kıl kurdu oldukça yaygın olarak görülmektedir. Boyu 1 cm'ye kadar ve rengi beyaz renktedir. Ciddi bir rahatsız etme durumu yoktur. Alt bölgede kaşıntıya neden olur. Aynı zamanda ağız akıntılarına sebep olur. Bebekler bu nedenden dolayı rahatsızlık ve huzursuzluk duyarlar. Katı yiyecekler yemeye başladıklarında bebekler dahada rahatsızlık duyarlar. Çünkü katı besine başladıklarında parazitler yani kıl kurtları etkisini göstermeye başlayacaktır.

Kıl kurdu belirtileri nelerdir?
Bebeklerde kıl kurdu oluşumunun sebebi yediği besinlerden kaynaklanmaktadır. Bu nedenden dolayı yedirdiğimiz öğünlere dikkat etmeliyiz. Bebeklerin dışkılarını incelersek minik minik beyaz kurtçuklar görebiliriz. Eğer ki kıl kurdundan şüphe ediyorsak ve belirtileri varsa dışkıda görme oranı çok yüksektir. Bebek beslenmelerinde temizliğe önem vermeliyiz. Sadece besinlerde değil onları yıkamak için bile kullandığımız, çocuğumuz içirdiğimiz sularda bile hijyen değilse bu risk fazladır.

Bu anlattıklarımız sadece kıl kurdunun oluşumunu engellemekten yana olan uygulamalardır. Bebek dışkısını incelediğimizde kurtçuklara denk gelirsen mutlaka bebeğinizi uzaman bir doktora göstermelisiniz. Doktor tedaviye başlarken o tedaviye tek başına değil tüm ev halkı ile başlanmalıdır. Ailece tedavi olunmalıdır. Aile aynı evi paylaştığı için kıl kurdu bulaşıcılık özelliği taşımaktadır. Aileye ilaç tedavisi bebeğe ise lokal krem tedavisi uygulanır. Kıl kurdu bulaşıcı bir hastalıktır.

Eller mutlaka sürekli sabunla yıkanmalıdır. Bebeğin bezi sık sık değiştirilmelidir. Hijyen bu durumda çok önemlidir. Bebeğin kıyafetleri yıkanırken kaynatılmalıdır. Mikrop barındırmaması için. Bu hijyene tüm aile uymalıdır.

Geç tanı ve geç tedavide kıl kurtları bağırsaklarda çoğalır ve bebeğin yediği tüm besinlere ortak olur. Bebeğin gelişimine engel olur ve vitaminsiz kalmasına sebep olur. Dahada ilerlemesi sonucu ciddi hastalılara neden olur. Bebeğin ölümüne kadar sebep olur. Ailelerin bilinçli olmaları ve ciddiye almaları gerekmektedir.
" } ] }