{ "title": "Bayanlarda Kıl Dönmesi", "image": "https://www.kil.gen.tr/images/bayanlarda-kil-donmesi.jpg", "date": "21.01.2024 00:15:26", "author": "funda yılmaz", "article": [ { "article": "Bayanlarda kıl dönmesi, Kıl dönmesi genellikle kuyruk sokumunda görülen şişlik ve apse yapan bir hastalıktır. Son zamanlarda çok sıklıkla görülmektedir. Genelde genç yaşlarda görülür. Okul çağındaki öğrencilerin yaşam kalitesini bozar. Okul başarısını kötü yönde etkiler. Vücudun her bölgesinde kıl dönmesi oluşur. Özellikle kadınlarda kasık ve perine bölgesinde görülen, bir türlü iyileşmeyen bir rahatsızlıktır. Göbekte oluşan kıl dönmeleri akıntı ve pis koku ile belli eder. Bu iltihapların bir an önce tedavi edilmesi gerekir. Kıl dönmesi ilerlerse operasyona gerek duyulur. İyi yapılmış bir ameliyat sonucunda bile tekrar yeniler. Ameliyat sonrası yaranın iyi bakılması ve o bölgenin hijyenik tutulması gerekmektedir.

Bu hastalık yüzünden ameliyat geçiren kadınlarda meydana gelen izler hiç hoş karşılanmıyor ve kadınların psikolojik olarak etkilenmesini sağlar. Hastalığın nedeni iki kalça arasında kalan sulkus denilen oluk şeklindeki bölgeye sırttan ve baştan dökülen kılların, bu oluklu bölgede sürtünme sonucu oluğun en dibindeki ter bezi deliklerinden deri altına girmesidir. Delik tıkanır ve iltihap dışarı akamaz ve apse oluşur.

Hastalık, kişinin göremeyeceği bölgede olur. Bu yüzden şikâyetleri sonucunda fark edilir. Bayanlarda bu şikâyetler akıntı, ağrı, şişlik, kaşıntı ve kokudur. İnsanlar sivilce zannedip kendiliğinden iyileşmesini beklerler. Kıl dönmesinin tedavisi ameliyattır. Ameliyat dışında kimyasal bir ilaçla kıl dönmesi olan yer tedavi edilebilir. Ameliyatsız yöntem kesin bir çözüm değildir. Hastalık tespit edildiği anda tedavi olmak gerekir. Kıl dönmesi kendiliğinden iyileşmez. Hastalıklı alan zamanla büyür. Bunun için mutlaka Uzman bir doktora görünmek gerekir.
" } ] }