{ "title": "Bacakta Kıl Dönmesi", "image": "https://www.kil.gen.tr/images/bacakta-kil-donmesi.jpg", "date": "21.01.2024 14:42:55", "author": "haceryaman", "article": [ { "article": "Bacakta kıl dönmesi: normalde dışarı doğru uzayan kılların gözeneklerden sapması ve kılların yeniden kaynağına dönüp içe doğru uzamasından kaynaklanır. Kıl dönmesi vücudumuzda büyük oranla yani %99 kalça kısmında kuyruk sokumu dediğimiz bölgede kendini gösterir. Geri kalan %1 oranı ise bacak, göbek, saç, koltuk altı ve diğer bölgelerde kıl dönmesi oluşma oranıdır. Bacakta kıl dönmesi çok rastlanan bir durum değildir. Kıl dönmesi oluşan bölgeyi sıkmak bacaklarınızda kalıcı izler bırakabilir. Bunun için o bölgeyi sıkmak doğru değildir. Bazen kıl dönmesi problemi sivilce halinde vücutta baş gösterebilir. Büyük bir sivilce eşliğinde gelişen kıl dönmesine plonidal sinus denir. Plonidal sinus ile kıl dönmesi arasındaki tek fark büyük bir sivilce görünümünde olan kıl batması belli bir süreden sonra kendiliğinden dışa doğru patlar.

Bacakta kıl dönmesini engellemek
Bacaklarda kıl dönmesi erkeklere oranla kadınlarda daha fazla gözlemlenir. Kadınlarda daha fazla gözlemlenmesinin sebebi ağda kullanımıdır. Ağda kılların kökten alınması demektir. Bacaklarda kökünden alınan kıllar yeniden çıkma aşamasında gözeneklerde yolunu bulamayıp sapma gösterir ve yolundan döner fakat kıl köküne doğru döndüğü için batakta kıl dönmesi oluşur. Ağda gibi kökten almak yerine köke inmeden yüzeysel temizleme kıl dönmesi sorununu çözmekte faydalı olacaktır.

Bacakta kıl dönmesi tedavi edilmezse

Batakta kıl dönmesi tedavi edilmezse kıl kökünde ve kıl etrafında 1-2 cm'ye kadar bir bölgede kırmızı şişlik oluşur. Bazen bu şişlikte gözle görülen iltihaplanma ortaya çıkar. Böyle durumlarda sağlık kuruluşlarına gidip doktor kontrolünde bu şişlik ve iltihaplanmanın kıl dönmesi olup olmadığını öğrenmelisiniz. Kıl kökünde oluşan şişlik ve iltihaplanma ihmal edilmemelidir ihmal edildiği takdirde sonucu ameliyat operasyonuyla bitebilir.
" } ] }